Μετάβαση στο περιεχόμενο. Μετάβαση στην πλοήγηση

5th International Congress on Food Technology

Τμήματα
Προσωπικά εργαλεία
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα Εισαγωγή Χαιρετισμός Προέδρου Επιστημονικής Επιτροπής
Ενέργειες Εγγράφων

Χαιρετισμός Προέδρου Επιστημονικής Επιτροπής

Τελευταία τροποποίηση 30/06/2006 00:19

Αγαπητοί Φίλοι και Συνεργάτες,

Είναι καλά γνωστό ότι η βιομηχανία τροφίμων είναι ένας από τους μεγαλύτερους τομείς της βιομηχανίας στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα. Σε επιβεβαίωση αυτού, οι ακόλουθοι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Σήμερα η βιομηχανία των τροφίμων και των ποτών καλύπτει σχεδόν το ¼ της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής και περιλαμβάνει περισσότερες από 800 επιχειρήσεις. Η βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα προσφέρει εργασία σε 50 χιλιάδες άτομα και ένα εισόδημα στις οικογένειές τους. Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων έχει πολλούς λόγους να είναι υπερήφανη για τα επιτεύγματά της μέχρι σήμερα. Είναι ένας τομέας δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής· διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και είναι ο “Ευρωπαϊκός” τομέας της. Σε αυτό το πλαίσιο, αντιμετωπίζει τις ευρωπαϊκές προκλήσεις, οι οποίες είναι οι ίδιες με εκείνες που αντιμετωπίζονται από το σημαντικότερο σε μέγεθος και απασχόληση τομέα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, η οποία είναι βεβαίως τα τρόφιμα. 

Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών είναι ένας από τους σημαντικότερους βιομηχανικούς τομείς, ένας σημαντικός εργοδότης και εξαγωγέας στην ΕΕ. Ο τομέας αυτός χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία ως προς τον τύπο των δραστηριοτήτων του και τα τελικά προϊόντα που παρασκευάζονται. Τα προϊόντα που καλύπτονται μπορούν να ποικίλουν από αυτά της αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, σοκολάτας έως τα προϊόντα τροποποιημένου αμύλου ή τα διάφορα σκευάσματα τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών τροφίμων στα πλαίσια της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) και των υποχρεώσεων της ΕΕ στην Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου (ΠΟΕ). 

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων έχει έναν ετήσιο κύκλο εργασιών € 815 δισεκατομμυρίων περίπου, περιλαμβάνει περίπου 280000 επιχειρήσεις, μετασχηματίζει πάνω από το 70% της γεωργικής παραγωγής της ΕΕ και απασχολεί περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρη τη διευρυμένη ΕΕ. Ο τομέας καλύπτει μια αγορά 450 εκατομμυρίων καταναλωτών σε όλη την ΕΕ, η οποία είναι ο παγκόσμιος δεύτερος εξαγωγέας και ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εισαγωγέας γεωργικών προϊόντων, με ένα θετικό εμπορικό ισοζύγιο € 5,8 δισεκατομμυρίων και γενική αύξηση περίπου 2%. 

Περίπου το 77% των προϊόντων τροφίμων που προωθήθηκαν το 2004 ήταν καινοτόμα στην τυποποίηση και μόνο 1,5% αυτών ήταν καινοτόμα στην τεχνολογία. Η καινοτομία στην τυποποίηση αυξήθηκε στο 77% το 2004, από 66% το 1999, ενώ η καινοτομία τόσο στη συσκευασία και στον καθορισμό θέσης μειώθηκαν. 

Η συνολική αξία των εξαγωγών τροφίμων και ποτών της ΕΕ έφθασε στα €22,07 δισεκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2005, ενώ οι εισαγωγές εκτιμήθηκαν στα €19,65 δισεκατομμύρια, μια πτώση 0,7%. Η Βόρειος Αμερική παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για τη βιομηχανία τροφίμων της ΕΕ. Όμως, οι εξαγωγές της ΕΕ στην περιοχή αυτή μειώθηκαν από 0,4% κατά τη διάρκεια του πρώτου εξάμηνου του 2005 σε περίπου €5,7 δισεκατομμύρια. Οι εξαγωγές στις ασιατικές χώρες αυξήθηκαν κατά 6%. Αυξήθηκαν επίσης κατά 11,9% στην ομάδα των 15 χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, γνωστής ως Κοινοπολιτεία των ανεξάρτητων κρατών. Ο τομέας των ποτών της ΕΕ, που αντιπροσώπευε περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών εξαγωγών, αύξησε τις εξαγωγές κατά περίπου 1% σε €6.4 δισεκατομμύρια μέσα σε μια περίοδο έξι μηνών. Εντός του συνόλου, οι πωλήσεις των αλκοολούχων ποτών (αποσταγμάτων) αυξήθηκαν κατά 7,2%, ενώ οι εξαγωγές κρασιού μειώθηκαν κατά 7%. Τα μεταλλικά νερά και τα μη αλκοολούχα ποτά σημείωσαν μια αύξηση 11,6% ανερχόμενη σε €773 εκατομμύρια. Οι εξαγωγές της ζάχαρης, προϊόντων ζαχαροπλαστικής, καφέ, τσαγιού, παιδικών τροφών και διαιτητικών τροφίμων αυξήθηκαν κατά 9,9% κατά τη διάρκεια της περιόδου για να φθάσουν στα €5,6 δισεκατομμύρια. Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 2,4% για να φθάσουν στα €2,78 δισεκατομμύρια. Οι πωλήσεις προϊόντων κρέατος μειώθηκαν κατά 2,4% στα €2,57 δισεκατομμύρια. Οι εξαγωγές των επεξεργασμένων φρούτα και λαχανικών αυξήθηκαν κατά 6,8%, τα προϊόντα ψαριών κατά 2,5% και οι ζωοτροφές κατά 10,1%. Οι πωλήσεις των λιπών και ελαίων έπεσαν κατά 10,6%. Και τέλος οι εξαγωγές του αλεύρου και των προϊόντων αμύλου έπεσαν κατά 7,9%.

Η Ευρωπαϊκή, καθώς επίσης και η Ελληνική βιομηχανία τροφίμων, επιδιώκει να στηριχτεί σε αυτήν την δύναμη, με την ενίσχυση του γενικού επιπέδου τεχνολογίας που διαθέτει, του αποτελεσματικού κόστους, και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον και ειδικά τον καταναλωτή. Οι συμβατικές και καθιερωμένες μέθοδοι επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων αριστοποιούνται συνεχώς και βελτιώνονται, ενώ η πρόσφατη εισαγωγή ενός αριθμού αναδυομένων και νέων τεχνολογιών θα μπορούσε να επιφέρει επανάσταση στη βιομηχανική παραγωγή και χειρισμό οικονομικώς προσιτών, υγιών, υψηλής ποιότητας και ευκολόχρηστων τροφίμων. Η ασφάλεια είναι πάντα μια σημαντική προτεραιότητα, αλλά, παρά διάφορα σκάνδαλα τροφίμων του πρόσφατου παρελθόντος που οδήγησαν στην απώλεια εμπιστοσύνης εκ μέρους του καταναλωτή, τα Ευρωπαϊκά τρόφιμα δεν ήταν ποτέ ασφαλέστερα. 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από ένα έτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδεικνύει ότι οι παραγωγοί τροφίμων είναι παγκοσμίως ακόμα τελευταίοι στον κατάλογο των 15 κορυφαίων τομέων όταν καλούνται να ξοδέψουν για έρευνα & ανάπτυξη, ακόμη και όταν οι πωλήσεις τους συνεχίζουν να παρουσιάζουν αργή αύξηση σε πολλές αγορές. Τα σχετικά χαμηλά έξοδα βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το μέγεθος του κλάδου, παρά του ότι είναι ο μεγαλύτερος παρασκευαστικός κάδος στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι ο κλάδος των τροφίμων πρέπει να γίνει ανταγωνιστικότερος, ξοδεύοντας στην Έρευνα & Ανάπτυξη ως ένα μέσο μεταφοράς στην αγορά νέων προϊόντων και τεχνικών επεξεργασίας. Ως τμήμα μιας στρατηγικής για την αύξηση των εξόδων στον τομέα, η Επιτροπή ανήγγειλε ότι το περασμένο έτος θα διέθετε €61 εκατομμύρια σε πέντε μεγάλα ερευνητικά προγράμματα τροφίμων για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του Ευρωπαϊκού τομέα τροφίμων και ποτών. 

Το 5ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας Τροφίμων αποτελεί ένα ανοικτό βήμα όπου ακαδημαϊκοί και συμμέτοχοι από την Ευρώπη και το λοιπό κόσμο μπορούν να προτείνουν λύσεις βασισμένες στη γνώση, παρουσιάζοντας και συζητώντας πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, τις εξελίξεις και τις τάσεις στην παραγωγή, συντήρηση και τον εφοδιασμό θρεπτικών και υψηλής ποιότητας τροφίμων. Το συνέδριο δίνει στους επιστήμονες και στους επαγγελματίες μια ευκαιρία να συναντήσουν συναδέλφους και να μοιρασθούν ιδέες που μπορούν να διαμορφώσουν την έρευνα των τροφίμων και τη μηχανική για τα έτη για να έρθουν. Επιπλέον, το συνέδριο θα είναι μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν πληροφορίες και να έχουν προσωπική επαφή με όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για την επιστήμη & τεχνολογία τροφίμων, να εξερευνήσουν τις νέες οδούς για την καινοτομία, να ανταλλάξουν πληροφορίες για τις νέες διεργασίες και εξοπλισμό, να ανταλλάξουν απόψεις και τεχνογνωσία, να προωθήσουν την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των τροφίμων. 

Μετά από τη πολύ μεγάλη επιτυχία του προηγούμενου 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Τεχνολογίας Τροφίμων που διοργανώθηκε στον Πειραιά το 2005, η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ) αισθάνεται υπερήφανη να οργανώσει και να σας προσκαλέσει στο 5ο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, από τις 9 - 11 Μαρτίου 2007, υπό τον τίτλο: “Προστασία Καταναλωτή μέσω της Βελτίωσης Διεργασιών Τροφίμων & της Καινοτομίας στον Πραγματικό Κόσμο”. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με την έκθεση ΔΕΤΡΟΠ 07 και θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο “Νικόλαος Γερμανός” στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα και συνδιοργανώνεται μαζί με την HELEXPO, το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθηνών και το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Λάρισας. Το συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). 

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα απολαύσουν την φιλοξενία, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και την ιστορική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να παρακολουθήσετε το 5ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας Τροφίμων για να παρουσιάσετε την εργασία σας, να συναντήσετε ειδικούς επιστήμονες και άτομα που χαράσσουν πολιτική για τα τρόφιμα ή να βρείτε διεθνείς συνεργάτες για μελλοντική συνεργασία. 

Ανυπομονούμε να σας δούμε σε Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας. 

Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής 

Καθηγητής Δρ. Ευάγγελος Σ. Λάζος


Αυτός ο ιστοχώρος κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας το Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου Plone. Πιέστε για περισσότερες πληροφορίες.

Design and Development by
Design and Development by P@P@GRIGORIOY OSC