Μετάβαση στο περιεχόμενο. Μετάβαση στην πλοήγηση

5th International Congress on Food Technology

Τμήματα
Προσωπικά εργαλεία
Ενέργειες Εγγράφων

Η Φιλοξενούσα Πόλη

Τελευταία τροποποίηση 05/07/2006 23:04

Θεσσαλονίκη

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, πρωτεύουσα της Μακεδονίας στο Βορρά, ήταν η σφαίρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έλαβε το όνομά της από την αδελφή του, Θεσσαλονίκη, όταν ιδρύθηκε σε 316 Π.Χ. Είναι κτισμένη σε ένα “κύπελλο” που πλαισιώνεται από τους χαμηλούς λόφους και μπροστά της έχει τον κόλπο του Θερμαϊκού. Παρά το γεγονός ότι είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις στην Ευρώπη, σήμερα Θεσσαλονίκη είναι πολύ ζωντανή και σύγχρονη, με ευρείες λεωφόρους, πάρκα και πλατείες. Το 1917 το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καταστράφηκε σε μια τεράστια πυρκαγιά και επανοικοδομήθηκε αργότερα. Είναι μια πόλη χωρίς πολυόροφα κτίρια και ουρανοξύστες. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την παραλία της Θεσσαλονίκης ακόμη και από τις οδούς της. Οι κύριες πλατείες είναι η Πλατεία Ελευθερίας και η Πλατεία Αριστοτέλους, και οι δύο στην προκυμαία και πολύ ζωντανές με καφέ και εστιατόρια και σεργιάνι. Η Θεσσαλονίκη, ήταν υπό οθωμανική κατοχή για μεγάλες χρονικές περιόδους στην ιστορία της και έτσι έχει μια κληρονομιά των πολυάριθμων βυζαντινών εκκλησιών και μουσείων που στεγάζουν αντικείμενα της βυζαντινής τέχνης και χειροποίητα αντικείμενα. Η πόλη έχει επίσης μια κληρονομιά των πρώτων χριστιανικών κοινοτήτων, ιδιαίτερα τα διάσημα μοναστήρια του αυτών του κοντινού Αγίου Όρους (Άθως).

Αρχαιολογικό Μουσείο

Αρχαιολογικό ΜουσείοΘεωρείται ως ένα από τα καλλίτερα μουσεία στην Ευρώπη. Το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης κοντά στο διάσημο λευκό πύργο και απέναντι από τον χώρο της διεθνούς έκθεσης της πόλης, στεγάζει μια τεράστια συλλογή συμπεριλαμβανομένων των απίστευτων θησαυρών του τάφου του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Φιλίππου του Μακεδόνα, ο οποίος ανακαλύφθηκε στη Βεργίνα το 1977. Ένας άλλος μεγάλος θησαυρός είναι ο αρχαίος πάπυρος του 3ου Π.Χ. αιώνα στο Δερβένι, ο μόνος άθικτος αρχαίος πάπυρος που βρέθηκε στην Ελλάδα, και ο οποίος ανακαλύφθηκε στους τάφους στο Δερβένι.

Ο Λευκός Πύργος

Ο Λευκός ΠύργοςΤο διασημότερο κτίσμα-σήμα της πόλης, ο λευκός πύργος χτίστηκε αρχικά ως τμήμα των τοίχων της πόλης. Σήμερα, παρ’ όλο που δεν είναι και τόσο λευκός, βρίσκεται στην παραλία νότια του αρχαιολογικού μουσείου. Έχει αποκατασταθεί και προσφέρει πανοραμικές απόψεις της πόλης και του λιμανιού από τη στέγη του όπου υπάρχει καφέ. Ο πύργος χρησιμοποιήθηκε κάποτε ως φυλακή, και καθώς ανεβαίνει προς τα επάνω, ο επισκέπτης μπορεί να δει και να φανταστεί τους χώρους που χρησιμοποιήθηκαν ως κελιά. Ο πύργος περιέχει μουσείο που στεγάζει μερικά αντικείμενα βυζαντινής τέχνης και άλλα χειροποίητα αντικείμενα από την ιστορία Θεσσαλονίκης μεταξύ 300 και 1.500 Μ.Χ.

Εκκλησίες

ΕκκλησίεςΗ Θεσσαλονίκη έχει πολυάριθμες όμορφες εκκλησίες, μεγάλες και μικρές, που χρονολογούνται από τις διάφορες εποχές, και ειδικότερα τη βυζαντινή. Οι περισσότερες βρίσκονται στην άνω περιοχή της πόλης, η οποία είναι ένας κυκεώνας στενών οδών και που έχει καταστεί ένα μοντέρνο τετράγωνο ιδιαίτερα ευνοημένο. Μερικές από τις σημαντικότερες εκκλησίες είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ένα θολωτό κτήριο που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα Μ.Χ. και ο οποίος αρχικά ήταν μαυσωλείο για το ρωμαίο αυτοκράτορα Γαλέριο. Η Αγία Σόφια, επίσης θολωτός και σταυροειδής ναός που κτίσθηκε τον 8ο αιώνα Μ.Χ. και είναι αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Οι Άγιοι Απόστολοι από τον 14ο αιώνα, με πλούσιες βυζαντινές διακοσμήσεις και ο Άγιος Νικόλαος Ορφανός του 14ου αιώνα με τις όμορφες τοιχογραφίες.

Ρωμαϊκή Αγορά

Ρωμαϊκή ΑγοράΚοντά σε ένα από τις κύριες αφετηρίες λεωφορείων της πόλης στην πλατεία Δικαστηρίων βρίσκεται η αρχαιολογική περιοχή της αρχαίας ελληνικής αγοράς, η οποία επεκτάθηκε αργότερα για να γίνει ρωμαϊκή αγορά σε δύο επίπεδα. Η αγορά ήταν η καρδιά της αρχαίας πόλης, και ανακαλύφθηκε από εργάτες τη δεκαετία του '60. Το καλύτερα διατηρημένο μέρος της αγοράς είναι το μεγάλο θέατρο, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα για κατά περίπτωσιν θερινές συναυλίες.

Όρος Άθως

Όρος ΆθωςΜόνο άνδρες επιτρέπεται να επισκέπτονται το όρος Άθως (Άγιο Όρος), το οποίο βρίσκεται περίπου 129 χλμ νοτιοανατολικά Θεσσαλονίκης, όπου κανείς μπορεί να γυρίσει πίσω στο χρόνο και να αναμιχθεί με τους μοναχούς, από περισσότερα από 20 μοναστήρια, σε ένα από τα πιο φυσικά σημεία της Ευρώπης. Αυτό το μοναδικό ορεινό περίκλειστο από τη θάλασσα έδαφος περιλαμβάνει τεράστια μοναστήρια, τα περισσότερα των οποίων μοιάζουν με κάστρα, που περιέχουν τις θαυμάσιες τοιχογραφίες, μωσαϊκά και βιβλιοθήκες. Το όρος Άθως είναι μια αυτοδιοικούμενη περιοχή εντός της Ελλάδος, και για να επισκεφτεί είναι απαραίτητο να ληφθεί μια άδεια από το Υπουργείο Εξωτερικά στην Αθήνα, ή από το Υπουργείο βόρειας Ελλάδας σε Θεσσαλονίκη

Αιγαί ή Βεργίνα

Αιγαί ή ΒεργίναΗ Βεργίνα, γνωστή στους αρχαίους χρόνους ως Αιγαί βρίσκεται περίπου 61 χλμ δυτικά Θεσσαλονίκης και είναι το σημαντικότερο μέρος μιας συστάδας τριών αρχαιολογικών περιοχών στην ευρύτερη περιοχή που συνδέεται με το Φίλιππο, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Βεργίνα είναι ο τόπος όπου ο Φίλιππος έχτισε ένα μεγάλο παλάτι και ένα θέατρο, και όπου δολοφονήθηκε το 336 Π.Χ. Το παλάτι έχει ανασκαφθεί, όπως και το θέατρο, ενώ την περιοχή χαρακτηρίζουν επίσης οι εκατοντάδες σκεπαστοί τάφοι, μερικοί από τους οποίους χρονολογούνται από την Εποχή του σιδήρου. Ο τάφος του Φιλίππου βρέθηκε εδώ ανέπαφος το 1977, πλήρης θησαυρών που τώρα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης. Πολύ κοντά είναι Πέλλα, τα υπολείμματα της προηγούμενης πρωτεύουσας της Μακεδονίας από τον 5ο αιώνα, όπου γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος και τι Δίον, ένα σημαντικό θρησκευτικό άδυτο όπου σύχναζαν ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος.

Ο Λευκός Πύργος από ψηλά


Αυτός ο ιστοχώρος κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας το Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου Plone. Πιέστε για περισσότερες πληροφορίες.

Design and Development by
Design and Development by P@P@GRIGORIOY OSC