- Π.Ε.Τ.Ε.Τ. - https://petet.gr -

Απάντηση του υφυπουργού εργασίας σε υπόμνημα της ΠΕΤΕΤ σχετικώς με τις αναθέσεις στις σχολές μαθητείας ΕΠΑ Σ ΟΑΕΔ

Ο υφυπουργός εργασίας κύριος Μπάρκας απάντησε αμέσως στο υπόμνημα μας. Προτείναμε μια συνάντηση εργασίας, θεωρώντας ότι θα συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση του .

Παρ’ ότι διαφωνούμε με το σκεπτικό του υπουργείου, παραθέτουμε την απάντηση του για λόγους δημοκρατικής τάξης:

“Σε συνέχεια της με αρ.πρωτ.190409_1/9-4-2019 επιστολής σας με θέμα «Ειδικότητα Μαγειρικής Τέχνης: Αναγκαιότητα τροποποίησης ανάθεσης μαθημάτων στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ», σας γνωστοποιούμε την απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της  Διοίκησης του ΟΑΕΔ:

   «Κατά την απόφαση αναθέσεων διδασκαλίας των μαθημάτων της ειδικότητας «Μαγειρικής Τέχνης» ελήφθησαν υπόψη, το Επαγγελματικό Περίγραμμα «Μαγείρων» του ΕΟΠΠΕΠ, το Αναλυτικό Πρόγραμμα της ειδικότητας Μαγειρικής Τέχνης των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η άποψη των ειδικών επί των αναθέσεων του Υπουργείου Παιδείας και βεβαίως τα επαγγελματικά δικαιώματα και προγράμματα σπουδών των εμπλεκομένων εκπαιδευτών συμπεριλαμβανομένων αυτών της ειδικότητας ΠΕ88.04(Διατροφής).

    Ειδικότερα ελήφθη σοβαρά υπόψη  η απαίτηση για απόκτηση επαρκών γνώσεων σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, την συντήρηση, χρήση και επεξεργασία τους, όπως και εσείς επισημαίνετε. Προς τούτο, εκτιμώντας ότι το περιεχόμενο των σπουδών τους είναι τέτοιο που τους δίδει την δυνατότητα να διδάξουν τα ανάλογα μαθήματα, αναθέσαμε (σε 1ηανάθεση) στους πτυχιούχους της ειδικότητας ΠΕ88.04 (Διατροφής) τα ανάλογα μαθήματα ως εξής:

1.       Υγιεινή Τροφίμων – Διασφάλιση Ποιότητας – HACCP ή Ασφάλεια και Υγιεινή Τροφίμων ή Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων

2.       Τροφογνωσία – Διαιτητική

3.       Ανατομία – Τεμαχισμός Κρεάτων

4.       Ελληνική & Διεθνής Κουζίνα (θεωρία)

5.       Στοιχεία Ζαχαροπλαστικής Τέχνης (θεωρία και εργαστήριο)

6.       Στοιχεία Οινολογίας

7.       Περιβάλλον Εργασίας – Επιχειρηματικότητα (κοινή ανάθεση όλων όσων διδάσκουν τεχνικά μαθήματα της ειδικότητας)

    Σε ό,τι αφορά την ανάθεση της διδασκαλίας του εργαστηριακού μέρους του μαθήματος «Ελληνική & Διεθνής Κουζίνα Ι & ΙΙ ή Μαγειρική Τέχνη Ι & ΙΙ», στην ειδικότητα ΠΕ 80 με πτυχίοαποκλειστικά Τουριστικών Επιχειρήσεων ή Τουριστικών Επαγγελμάτων, από κοινού με εξειδικευμένο Μάγειρα ΤΕ ή ΔΕ, αυτή έγινε λαμβάνοντας υπόψη ότι:

    Στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της κατεύθυνσης Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στα Β΄ και Δ΄ εξάμηνα διδάσκεται το μάθημα Διοίκηση Επισιτιστικών Τμημάτων Ξενοδοχείων  Ι & ΙΙ (2 ώρες θεωρία – 3 ώρες εργαστήριο)- Ν.Π.Σ 2009-2010ε στο οποίο εμπεριέχεται/αντιστοιχεί το μάθημα Επαγγελματική Μαγειρική (1 ώρα Θεωρία 3 Εργαστήριο) και Μαζική Παραγωγή Φαγητών (5 ώρες Εργαστήριο) του Π.Π.Σ 2000-2001.

Επιπροσθέτως επισημαίνουμε ότι στους εκπαιδευτικούς της ειδικότητας ΠΕ 88.04 (Διατροφής) έχουν ανατεθεί, σε 1η ανάθεση, το σύνολο των μαθημάτων και ωρών Α΄& Β΄ τάξης της ειδικότητας Αρτοποιϊας – Ζαχαροπλαστικής του υλοποιείται από τις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας ΟΑΕΔ.

    Τέλος, σημειώνουμε  ότι οι αναθέσεις όλων των μαθημάτων όλων των ειδικοτήτων,  τυγχάνουν της έγκρισης του Υπουργείου Παιδείας, όπως αυτό εμφαίνεται   στο αντίστοιχο ΦΕΚ  (5221/Β΄/21-11-2018), ΚΥΑ Υπουργών Παιδείας Έρευνας και  Θρησκευμάτων – Εργασίας, Κοινωνικής  Ασφάλισης και  Κοινωνικής  Αλληλεγγύης. «

Είμαστε στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση

Γραφείο Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και

Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Kώστα Μπάρκα